17 mei 2023

Eerst kopen of eerst verkopen?

Marja Scholte (makelaar) vertelt in dit blog over de ontwikkelingen in de woningmarkt en zet jouw mogelijkheden uiteen.

Waar de woningmarkt de afgelopen jaren flink onrustig was, lijkt de markt op dit moment in rustig vaarwater, eindelijk. “De balans komt terug en dat is echt goed nieuws”, vertelt Marja. “De markt blijft in beweging, maar er is meer rust om weloverwogen beslissingen te maken.”

Daarnaast blijkt uit het meest recente Funda onderzoek dat het kopersvertrouwen in de eerste helft van 2023 is toegenomen. Een goede ontwikkeling voor verkopers van woningen. “We (de makelaars van Goed😉) ervaren momenteel een positieve sfeer in de markt, zowel in de aankoop als in de verkoop van woningen.”

Zonder zorgen op zoek naar een andere woning?

Betekent bovenstaande automatisch dat je zonder zorgen een nieuwe woning kunt kopen? Of is het toch beter als je eerst je huidige woning hebt verkocht voor je op zoek gaat? Het is een vraag die bij veel mensen speelt. “Welke keuze de beste is, is niet gemakkelijk te zeggen”, vertelt Marja. “Dit is afhankelijk van jouw situatie en dus voor iedereen anders.” Marja helpt je deze twee opties met elkaar te vergelijken.

Optie 1: eerst kopen, dan verkopen

Heb je een specifieke zoekopdracht naar schaars aanbod in jouw regio of heb je een woning gevonden die je voor geen goud aan je voorbij wilt laten gaan? Snelle actie is dan gewenst en ‘eerst kopen’ is een goede keuze. Belangrijk is natuurlijk dat je bekend bent met de marktwaarde van je huidige woning.

Marja merkt op dat mensen met specifieke woonwensen en moeilijkere zoekopdrachten (bijv. gelijkvloers) vaak voor deze optie kiezen. Ook wordt er vaker voor deze optie gekozen als je veel tijd wilt hebben om in de nieuwe woning te klussen. Echter, ‘eerst kopen’ kent ook risico’s, zoals een periode van dubbele maandlasten. Een realistische inschatting over de verkoopbaarheid van je huis en een haarscherp beeld van je financiële situatie zijn daarom een pré.

Optie 2: eerst verkopen, dan kopen

Heb je je droomhuis nog niet per se op het oog en zijn jouw zoekcriteria wat ruimer? Of ben je misschien gevoelig voor (financiële) onzekerheid en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Dan is het verstandig om juist eerst je woning te verkopen. Eerst je huis verkopen heeft één groot voordeel: je weet precies wat je woning opbrengt. En je weet dus ook precies waar je aan toe bent in je zoektocht naar een nieuwe woning. Dit maakt je onderhandelingspositie sterker. “Misschien blijkt de overwaarde hoger dan je had verwacht. Dat is fijn: je overwaarde is meteen beschikbaar en je hoeft geen overbruggingshypotheek af te sluiten. Daarnaast kun je hiermee dubbele maandlasten voorkomen” Ook deze optie kent risico’s. Wanneer bijvoorbeeld de datum van de sleuteloverdracht dichtbij komt en het nog niet gelukt is om een nieuwe woning te kopen. In dit geval moet je tijdelijke woonruimte regelen.

Eerlijk advies!

Welke stap je ook zet – eerst kopen of eerst verkopen – het is verstandig om je te laten adviseren door iemand met ervaring in het vakgebied en kennis van de lokale markt. Met Marja als jouw adviseur en makelaar kun je erop vertrouwen dat je een goed en eerlijk advies krijgt die past bij jouw situatie. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken waar jij je comfortabel bij voelt.

Ben jij op zoek naar een persoonlijke en eigentijdse aanpak? Of heb je meer vragen over kopen of verkopen? Onder het genot van een lekker bakje koffie delen Marja en Jeroen graag hun kennis. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend! Klik hier om contact met ons op te nemen.  

Deel dit bericht