26 november 2021

Communicatie is de sleutel in deze huizenmarkt

Bijna iedereen hoort of weet ervan, er is grote spanning in de woningmarkt. Vooral de vraag ”wie zijn schuld is het?” is een veel gehoorde vraag. Maar is er wel een schuldige of is het een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden? Op de spanning op de woningmarkt hebben wij geen antwoord maar wat we wel weten is dat er veel onduidelijk is over de regels bij zowel huizenkopers en verkopers. Zo begrijpen veel mensen niet dat wanneer iemand een huis heeft gekocht dit dan toch nog mis kan lopen. Of waarom wij als makelaars de biedingen niet gewoon openbaar maken. Dit zijn zo maar twee vragen die wij vanuit de markt krijgen.

De antwoorden op deze vragen, hebben wij en willen, die ook graag met iedereen delen. Het is namelijk zo dat we in Nederland te maken hebben met de wet die voorschrijft dat er géén overeenkomst is tussen twee partijen, zolang er geen koopovereenkomst is getekend. Dit heet de zogenoemde schriftelijkheidsvereiste (voor de liefhebbers: zie hetBurgerlijk Wetboek artikel 2 lid 1 van Boek 7). Zodoende kan het zich voordoen dat de koop toch niet doorgaat, terwijl er mondeling met de verkoper of wel een koop akkoord is. De koper en verkoper zijn door de wet dus vrij zolang er geen koopakte getekend is.
Het antwoord op de andere vraag is eenvoudig, de verkoper mag zelf bepalen aan wie hij de woning verkoopt. Ook al zou dit iemand zijn die een lager bod heeft gedaan of minder goede voorwaarden heeft. Door biedingen openbaar te maken is de kans groot dat verkoper zich in zijn keuze vrijheid voelt aangetast. Uiteindelijk kan dit (alleen maar) vervelende situaties, zoals onbegrip, opleveren.

Hierboven geven wij in het kort antwoord op twee veel gestelde vragen, die voor veel onbegrip in de markt zorgen. Juist door te communiceren en helder te zijn proberen wij begrip voor zowel koper als verkoper te creëren. Wetten en regels gaan de gespannen sfeer niet wegnemen, maar door middel van heldere communicatie, door makelaars, naar zowel kopers als verkopers wordt er gewerkt aan begrip.

GOED kan de gespannen markt (te weinig woningen) niet veranderen vanwege de wet en regelgeving, maar bij ons kun je rekenen op heldere communicatie. Verkopers worden in het gehele proces van stap tot stap meengenomen naar de verkoop. Zij maken bij ons de keuzes op basis van adviezen die horen bij deze markt. Kopers worden direct bij het eerste contact volledig geïnformeerd over de werkwijze, krijgen alle informatie over de woning inzichtelijk en bij de bezichtigingen wordt aan kopers inzicht gegeven in de te volgen procedure. Zo komt er niemand voor een verrassing te staan. Wanneer er dan iets gebeurd wat voor één van de partijen niet zo leuk is, dan is er wel begrip, omdat van te voren duidelijk was dat dit kon gebeuren.

Kortom door goed te communiceren kunnen we werken aan begrip tussen kopers en verkopers op een “gespannen” woningmarkt.

Deel dit bericht