29 september 2020

2% overdrachtsbelasting ‘niet voor de starter’

Voor de starter kwam de Nederlandse regering, op Prinsjesdag, met goed nieuws! Wanneer jij jonger bent dan 35 jaar mag je één keer een huis kopen zonder 2% overdrachtsbelasting te betalen.

Maar wat nu als jij 34 bent en je partner 36? Dan gaat het als volgt: wanneer jij en je partner een woning kopen dan spreek je vanzelfsprekend af wie voor welk deel koopt. Bijvoorbeeld jou partner 40% en jij 60% of ieder voor 50%. Deze verdeling bepaald uiteindelijk hoeveel overdrachtsbelasting er betaalt gaat worden. Jij betaald (wanneer je nog nooit gebruik gemaakt hebt van de vrijstelling) niets, jou partner betaald over zijn deel wel overdrachtsbelasting.

Rekenvoorbeeld:

Jij en je partner kopen een woning van € 300.000,= k.k. Samen hebben jullie afgesproken dat er voor gelijke delen wordt gekocht (ieder de helft). Dan betekent dat het volgende voor de overdrachtsbelasting. Jij betaalt € 150.000,= en je partner ook, jou deel wordt niet belast met 2%, dat van je partner wel. Dus er wordt 2% overdrachtsbelasting betaald over € 150.000,=, dat is € 3000,=. In 2020 was dit € 6000,= geweest.

Neem bij de aankoop van een woning altijd een aankoopmakelaar mee. Hij/zij zal precies uitleggen hoe de regels werken ook omtrent de nieuwe regel van de overdrachtsbelasting.

Bron

Deel dit bericht

Auteur

Jeroen Doelman
Makelaar